Badkamer inspiratie

De badkamer renoveren – zo pak je het aan

Door: Deel:

Het renoveren van je badkamer kan erg stressvol zijn. De badkamer is vaak een vochtige ruimte, waardoor belangrijke keuzes in materiaal gemaakt moeten worden voor de renovatie. In dit artikel geven we je tips voor het renoveren van jouw badkamer. Zo komt je tot het ultieme eindresultaat en kun jij straks genieten van een rustgevende ruimte.

De badkamer renoveren – maak een goede planning en weet wat je wilt

Tijdens jouw badkamer renovatie investeer je jouw tijd en geld, dus het is van belang om voordat je begint duidelijk te stellen wat het plan is en wat het eindresultaat moet gaan worden. In het artikel De woonkamer renoveren – zo pak je het aan, leggen we het belang van een goede planning uit en geven we je een aantal punten om over na te denken voordat je begint met de badkamer renoveren. Denk altijd na over:

  • Wat is je budget?
  • Wat gaat de badkamer renovatie kosten?
  • Hoe lang duurt de renovatie?
  • Hoe komt de ruimte eruit te zien?
  • Wie gaat de renovatie uitvoeren en wie is waar verantwoordelijk voor?
  • Welke stijl kies jij voor je nieuwe badkamer? Voor inspiratie bekijk de badkamer showroom.

Wanneer jouw plan duidelijk is en je budget en financiering rond is, kun je specifiekere keuzes maken over wanden, vloeren, deuren en kasten voor jouw badkamer renovatie.

badkamer renoveren - zo pak je het aan

De badkamer renoveren – nieuwe badkamerwanden

Je kunt de badkamerwanden bekleden met verschillende materialen. Belangrijk is wel om goede materialen te kiezen, omdat de wanden van de badkamer erg vochtig kunnen worden. Materiaal van goede kwaliteit kan helpen in het tegengaan van schimmelvorming en het gemakkelijk onderhouden van je badkamerwand. Hieronder noemen we een aantal opties om de badkamerwanden mee te bekleden.

Verf of behang voor de badkamer

Waterbestendige verf of waterafstotend behang zijn een relatief goedkope optie als wandbekleding in de badkamer. Let er wel op dat dit alleen een optie is voor de gedeeltes van je badkamer die niet direct in contact komen met water. Voor de douche is het dus erg verstandig om te kiezen voor een ander materiaal wandbekleding. Met verschillende kleuren en designs geef je een verrassend effect aan je badkamer. Daarbij zijn verf en behang een flexibele optie en dus relatief gemakkelijk en goedkoop te vernieuwen.

Wandtegels voor de badkamer

Tegels zijn een zeer geschikte optie voor een vochtige ruimte als de badkamer. Keramische badkamer tegels zijn waterafstotend en onderhoudsvriendelijk, omdat ze gemakkelijk droog en schoon te maken zijn. Tegels zijn er in allerlei soorten stijlen, zoals marmerlook-, houtlook- of betonlook tegels in diverse vormen en afmetingen. Ook hexagon tegels, steenstrips of langwerpige tegels in een visgraatpatroon zijn populair in de badkamer. Voor meer informatie over wandtegels, bekijk onze pagina over wandtegels.

Wandpanelen voor de badkamer

Wandpanelen zijn gemaakt van waterafstotend materiaal, zoals PVC. Het voordeel van dit materiaal is dat het niet verkleurt, bestand is tegen schoonmaakmiddelen en er is weinig voegwerk nodig. Ook zijn wandpanelen in allerlei kleuren en designs te fabriceren.

Voor een extra effect in je nieuwe badkamer, kun je kiezen voor een combinatie van verschillende materialen, kleuren of patronen. Zorg ervoor dat de wandbekleding van je badkamer aansluit bij de (nieuwe) badkamervloer.

De badkamer renoveren – nieuwe badkamervloer

Je kunt kiezen uit verschillende materialen om je badkamervloer mee te bekleden. Ook voor de vloeren van de badkamer is het erg belangrijk dat het materiaal waterafstotend is. Een aantal voorbeelden zijn een hout-, PVC- en tegelvloer. We lichten ze hieronder toe:

Houten vloer voor de badkamer

Hout voor de badkamervloer lijkt meestal geen goede optie, omdat water en vocht gemakkelijk in een houten vloer trekt. Toch kan hout een optie zijn, maar alleen wanneer je deze goed waterdicht maakt en door de jaren heen goed bijhoudt. Hout is gevoelig voor temperatuur en luchtvochtigheid en ook is het belangrijk om de vloer goed te drogen na elke douche of bad. Rechtstreeks douchen op een houten vloer kan helaas meestal niet zonder de vloer te beschadigen.

PVC vloer voor de badkamer

Een voordeel van een PVC vloer in de badkamer is dat PVC over het algemeen goed samengaat met vloerverwarming. Daarnaast is het ook vochtbestendig en kan het in allerlei structuren, patronen en kleuren worden gefabriceerd. Let wel goed op dat de vloer waterdicht is en geschikt voor de badkamervloer. Ook moet PVC voldoende worden afgedicht zodat er geen vocht tussen de naden van de tegels loopt. Dit kan namelijk de (onder)vloer beschadigen.

Tegelvloer voor de badkamer

Een tegelvloer voor je nieuwe badkamer is de meest duurzame optie. Met veel verschillende looks, kleuren en designs kun je jouw perfecte badkamerstijl ontwerpen. In tegenstelling tot vele andere materialen, kun je rechtstreeks douchen op een tegelvloer. Daarnaast zijn tegels gemakkelijk droog en schoon te houden en ze gaan goed samen met vloerverwarming. Er zijn verschillende populaire stijlen, zoals bijvoorbeeld de Portugese tegel, houtlook-, betonlook- of marmerlook tegel. Voor meer inspiratie, bekijk onze pagina over vloertegels.

Naast de wanden en vloeren, kun je ook nadenken over de deur van de badkamer en/of de douchecabine.

De badkamer renoveren – nieuwe badkamerdeuren

Deuren zijn ook een belangrijk onderdeel om over na te denken voordat je begint met de badkamer renoveren. Sta niet alleen stil bij de opties voor de badkamerdeur, maar denk ook na over een eventuele deur van de douchecabine.

De badkamerdeur

Voor de deur van de badkamer is het belangrijk om te kiezen voor een materiaal wat goed tegen de luchtvochtigheid in de badkamer kan. Een metalen deur is een goede optie. De badkamer is een vochtige ruimte en als je kiest voor bijvoorbeeld een deur van MDF of hout, kan deze uitzetten en/of krimpen. Behandeld hout is daarentegen wel mogelijk, maar het is belangrijk om de coating van de deur goed te blijven onderhouden.

De douchedeur

Voor de douchedeur zijn er verschillende soorten glas en kunststof om uit te kiezen. Zo is er doorzichtig glas, waar je doorheen kunt kijken en matglas waar je niet makkelijk doorheen kijkt. Daarnaast is er rookglas met een bruine tint voor een opvallend effect in de badkamer. Kunststof douchedeuren worden gemaakt van een soort plastic. Deze optie is goedkoper, maar plastic blijft minder lang mooi dan glas. Belangrijk dus om de douchedeur goed te onderhouden.

Heb jij specifieke wensen voor jouw badkamer deuren? Wij maken graag jouw nieuwe deuren op maat.

De badkamer renoveren – nieuwe badkamerkast

In de badkamer is kastruimte belangrijk om al je spullen in op te bergen. Daarnaast draagt een kast of badkamermeubel bij aan de stijl van jouw nieuwe badkamer. Het is belangrijk dat een hoge luchtvochtigheid geen probleem is voor jouw nieuwe badkamerkasten.

Verschillende soorten kasten voor de badkamer kunnen zijn:

Wastafelmeubel

Het wastafelmeubel bestaat uit één of meerdere wastafels met daaronder opbergruimte in de vorm van een kast of lades. Een nieuwe trend zijn zwevende badkamermeubels die zorgen voor een ruimtelijk effect. Een wastafelmeubel wordt vaak gecombineerd met een of meerdere badkamerkasten.

Badkamerkast en spiegelkast

De badkamerkast past bij het wastafelmeubel en zorgt voor een uniforme look in de badkamer. Vaak wordt deze kast naast het wastafelmeubel geplaatst en bevat ruime opslagruimte voor bijvoorbeeld badkamerlinnen en verzorgingsproducten. Een spiegelkast heeft een spiegel aan de voorkant met daarachter (meestal smalle) opbergruimte. Deze kast kan boven of naast het wastafelmeubel geplaatst worden.

Badkamer renoveren - badkamerkast - spiegelkast

Toiletmeubel

Het toiletmeubel zorgt voor extra opbergruimte bij het toilet, vaak onder het fonteintje. Deze kast staat dus meestal niet in de badkamer, maar in de ruimte van het toilet. De stijl wordt wel vaak afgestemd op de stijl van de badkamer.

Inbouwkasten

Een inbouwkast zit ingebouwd in de muur en wordt op maat gemaakt. Een inbouwkast is niet alleen geschikt om linnen en badkamerartikelen in op te bergen, maar kan bijvoorbeeld ook dienen als kast voor de wasmachine en/of droger. Of wat dacht je van een badkamer met sauna?

Iedere badkamer is anders en het vinden van de juiste badkamerkast is niet altijd even makkelijk. Wij bespreken graag de mogelijkheden voor geschikte kastruimte in jouw badkamer. Heeft jouw badkamer bijvoorbeeld een schuine wand? Dan kan een kast op maat een oplossing zijn om die ruimte optimaal te benutten. Neem hier een kijkje op onze pagina over maatwerk kasten.

De badkamer renoveren – showroom collectie van Nelemans

Doe je graag nog extra inspiratie op voor je begint met de badkamer renoveren? Bekijk onze showroom collectie voor een greep uit ons assortiment. Daarnaast staan onze experts voor je klaar met advies over hoe je jouw badkamer renovatie het beste aanpakt. Maak een afspraak en kom langs in de showroom in Etten-Leur.

Lees ook:

Deel: