Slaapkamer ideeën

Zo richt je een kleine slaapkamer in

Door: Deel:

Ben je van plan om een kleine slaapkamer in te richten? Dan kan dat een leuke uitdaging zijn. Echter is het wel goed om te weten hoe je het inrichten van je kleine slaapkamer het beste aanpakt. In deze blog worden een aantal tips gegeven die je goed kunt gebruiken om je kleine slaapkamer efficiënt in te richten.

Kleine slaapkamer: Meten is weten

Deze tip is bij iedere ruimte van belang, maar bij een kleine slaapkamer is het belangrijk om alles tot de centimeter nauwkeurig op te meten. Zorg ervoor dat je voordat je gaat shoppen alle afmetingen goed hebt genoteerd en precies weet wat wel of niet gaat passen. Zo kom je niet voor een teleurstelling te staan. Het is niet alleen praktisch om alle afmetingen nauwkeurig te meten, maar het ziet er ook nog eens mooi uit als alles in de slaapkamer precies past en op elkaar aansluit. Dit zorgt ook meteen voor rust in de slaapkamer.

Licht in de slaapkamer

Zorg ervoor dat er veel licht binnenkomt in de slaapkamer. Gebrek aan licht zorgt er namelijk voor dat de kamer kleiner oogt. Bedek grote ramen niet met zware overgordijnen, maar kies voor glasgordijnen. Deze laten veel licht binnen. Mocht de kleine slaapkamer zich op de zolder bevinden, plaats dan een dakraam. Deze zorgt voor een optimale lichtinval in de ruimte.

Veel licht in kleine slaapkamer

Gebruik de juiste kleuren

Als je de juiste kleuren voor je slaapkamer gebruikt kun je de ruimte groter laten lijken. Kies daarvoor vooral lichte kleuren. Lichte kleuren zorgen ervoor dat het licht goed weerkaatst wordt. Je kunt ervoor kiezen om voor een compleet witte slaapkamer te gaan. Kies dan niet alleen voor wit op de muren, maar ook voor witte meubels. Wil je toch wat kleur aan je kleine slaapkamer toevoegen? Kies dan voor andere lichte kleuren als zand, beige of pasteltinten. Ook kun je het plafond een iets lichtere kleur geven om de ruimte groter te laten lijken. Een andere manier om de kleine ruimte groter te laten lijken is door muurverf maar tot de helft van de muur te laten lopen. Kies voor de bovenste helft van de muur een (nog) lichtere kleur. Laat wit wel altijd de hoofdrol spelen.

Kleurgebruik interieur

Zorg voor handige kastruimte in een kleine slaapkamer

Ook in een kleine slaapkamer wil je graag je spulletjes kwijt kunnen. Echter heb je niet veel ruimte om deze op te bergen. Het is daarom extra belangrijk om slim om te gaan met opbergruimtes. De gouden tip voor opbergruimte in een kleine slaapkamer is: werk in de hoogte! Hierbij kun je kiezen voor een hoge smalle kast. Wel kan het nodig zijn om een trappetje ernaast te zetten om bij de bovenste kastjes te komen. Om zo min mogelijk bij de bovenste kastjes te hoeven zijn kun je hier spullen plaatsen die je niet vaak nodig hebt. Ook kun je de kastinhoud wisselen met de seizoenen. Leg bijvoorbeeld in de zomer je korte broeken en T-shirtjes onderin en je warme truien in het hoogste kastje. Een inbouwkast is ideaal voor een kleine ruimte. Hierdoor behoud je de ruimte van de slaapkamer voor andere meubels en zijn opbergproblemen verleden tijd.

kastruimte optimaal benutten in kleine slaapkamer

Maak gebruik van het lijnenspel

Door gebruik te maken van het lijnenspel in je kleine slaapkamer kun je de ruimte groter laten lijken. Is de slaapkamer heel smal en wil je de ruimte breder laten lijken? Werk dan met horizontale lijnen op de zijmuren van de kamer. Heeft de ruimte een laag plafond? Kies dan voor verticale lijnen op de wanden. Je hoeft deze lijnen niet letterlijk op de muur te verven. Er zijn een aantal items waarmee je de breedte of lengte van de kamer mee kunt accentueren. Zo kun je met gordijnen die lopen vanaf de vloer tot het plafond, de slaapkamer hoger laten lijken. Met jaloezieën kun je zowel de slaapkamer een meer verticale of horizontale focus geven. De verticale varianten worden lamellen genoemd. Hoewel je in een kleine ruimte zoveel mogelijk met lichte kleuren moet werken, zou je met een behang met een subtiele streep kunnen werken om een meer verticale of horizontale focus te creëren. Doe dit op één wand zodat het niet te druk wordt.

Plaats een schuifdeur

Bij een kleine slaapkamer wil je gebruik maken van alle mogelijk in te richten ruimte. Een deur die naar binnen opent zorgt voor veel loze ruimte in de slaapkamer. Kies daarom voor een schuifdeur. Deze zijn niet alleen praktisch omdat je er geen ruimte mee verliest maar zijn ook nog eens heel mooi en kunnen een industriële touch aan de slaapkamer geven. Schuifdeuren zijn er in veel verschillende materialen zoals glas, staal en hout.

Schuifdeur in slaapkamer

Kies het juiste bed

Er zijn veel verschillende manieren om een bed zo efficiënt mogelijk te plaatsen. Kies bijvoorbeeld voor een bedbank. Deze is ideaal voor een kleine kinderkamer of tienerkamer. Overdag kan het bed als comfortabele bank functioneren en ’s nachts kan je er heerlijk op slapen. Vaak zitten er onder deze bedden ook nog handige opberg lades. Deze bedbanken zijn er ook in tweepersoonsversies waarbij je de bank van een eenpersoonsbed naar een tweepersoonsbed kunt uitschuiven. Een andere optie is om een bed te plaatsen op een verhoogd plateau en eronder kastruimte te maken. Je kunt er ook voor een bed met lades te kiezen of een bed op pootjes en daaronder bakken met spullen te plaatsen. Kies wel voor een bed met minimalistische poten en zonder voet- of hoofdeindes.

slaapbank

Keep it clean

Probeer de ruimte niet te vol in te richten en ben voorzichtig met accessoires. Maak gebruik van een paar eye-catchers zoals leuke kussentjes en ingelijste posters. Maak verder vooral gebruik van functionele accessoires als haakjes om wat kleding aan op te hangen of een poef met opbergruimte.

Ben je er na deze tips helemaal klaar voor om je slaapkamer in te richten? Bezoek dan onze showroom in Etten-Leur. Onze specialisten helpen je graag bij het efficiënt inrichten van je kleine ruimte. In onze showroom vind je kasten, deuren, vloeren en tegels voor de slaapkamer. Wil je er zeker van zijn dat één van onze specialisten beschikbaar is? Maak dan van tevoren een afspraak.

Meer slaapkamer ideeën opdoen? Lees ook:

Deel: